Факти што ќе те замислат

Секој од нас, секој ден, создава отпад околу,
2кг

што значи дека

Тежината на отпадот на 25 000 луѓе дневно е еднаква на бродот Александрија, кој тежи

50т

Едно петчлено семејство, за една година ќе создаде отпад еднаков на тежината на споменикот на Св. Кирил и Методија, или

3.5 тони!

Сите ние заедно, за еден ден фрламе доволно отпад за да се наполнат

380

камиони за собирање отпад,

кои поставени еден пред друг, ќе пополнат

3,8 км

од охридското крајбрежје.

НАША ПЛАТФОРМА

Ја создадовме оваа платформа за да алармираме на проблемот со неодговорното одложување на отпадот во прекрасните природни богатства со кои изобилува нашата земја, да им оддадеме признание на сите групи и поединци кои преку личен пример покажуваат како треба да се грижиме за нив и заедно да поттикнеме акција за тие да блеснат во сиот свој сјај.

НАША мисија

ГРИЖА, ЕДУКАЦИЈА, АКЦИЈА!
Нашата крајна цел се природни убавини ослободени од отпад, едуцирана јавност која знае како да ги заштити и да се грижи за нив и заедничка акција за сето тоа да се оствари.
Затоа што, НАШАТА ГОРДОСТ Е НАША ОДГОВОРНОСТ.

ОХРИДСКо езеро

Едно од најстарите, ако не и најстарото природно езеро во светот, Охридското, е најзначајниот и најпознатиот природен бисер што ни го подарила природата. Но, зад преубавите пејзажи и вонземската убавина се кријат многу валкани тајни, производ на нашата неодговорност. Како цврстиот отпад кој се одлага директно во езерото од неодговорни граѓани или доаѓа преку притоките кои се влеваат во него, па се’ до нетретираните отпадни води со иста крајна дестинација. Сѐ ова е наше дело!

МАПА НА (НЕ)ОДГОВОРНОСТА

На оваа мапа ќе бидат означени сите "црвени точки" околу езерото, каде е потребна интервенција и акција.

ВАША МАПА

Знаеш локација која ја нема на оваа мапа, а сметаш дека ѝ е потребна еко-акција?
Пополни го формуларот на овој линк и вклучи се во иницијативата за чисто Охридско езеро!

ПРИЈАВИ ЛОКАЦИЈА

КАКО ДО ПРОМЕНА?

Со мали промени во нашето однесување и дејствување, може да направиме голема разлика!
ИНФОРМИРАЈ СЕ, ЕДУЦИРАЈ СЕ И ДЕЈСТВУВАЈ!

откриј повеќе

НАШИ АКЦИИ

Ова се нашите дела, создадени заедно со Вас!

No items found.

НАСКОРО...

СИТЕ НАШИ АКЦИИ

ПАРТНЕРИ